Logo Universiteit Utrecht

Stages Career Services

Internships

Stage bij het Veiligheidscluster op de Nederlandse ambassade in Jakarta, Indonesië

Type:
Regular internship
Description

Het Veiligheidscluster op de Nederlandse ambassade in Jakarta, Indonesië is op zoek naar een proactieve en enthousiaste medewerker voor de periode oktober 2017 - april 2018.

Werkomgeving:
De Indonesische hoofdstad Jakarta is het politieke, economische en culturele hart van Indonesië. Met meer dan 10 miljoen inwoners is de stad de grootste metropool van Zuidoost-Azië. Jakarta ligt op Noordwestelijk Java en is naast een interessante en levendige stad een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de Indonesische archipel.

De Nederlandse ambassade in Jakarta – een van de grootste diplomatieke posten in het postennetwerk – biedt masterstudenten die een voor het Veiligheidscluster relevante studie volgen de kans om zes maanden stage te lopen in een dynamische omgeving waarbij kennis wordt gemaakt met zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het ministerie van Defensie.
De bijzondere relatie tussen Indonesië en Nederland, de vele ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en terrorisme in de regio en de status van Indonesië als een belangrijke opkomende economie en regionaal politiek zwaargewicht maken het werken op de ambassade interessant en dynamisch.

Het Veiligheidscluster bestaat uit de Regionale Contra-Terrorisme (CT) Adviseur en de Defensieattaché. Per september 2017 treedt tevens een Politieattaché aan. De stagiair(e) wordt ingezet op diverse dossiers, zowel bilateraal als regionaal. Dit betekent dat de landen Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore en Bangladesh tot het werkgebied van de CT Adviseur behoren, terwijl Brunei, Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand en Vietnam onder de Defensieattaché vallen.

Stageomschrijving:
De stagiair(e) zal tijdens de stageperiode actief deelnemen aan de dagelijkse werkzaamheden van het Veiligheidscluster. Deze werkzaamheden zijn uiteenlopend, veelzijdig en afhankelijk van actuele ontwikkelingen. De stagiair(e) moet het daarom leuk vinden om praktisch en hands-on te werk te gaan. De taken zullen in elk geval bestaan uit:
Het verstrekken van informatie aan beleidsmedewerkers voor berichten aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere relevante ministeries en samenwerkingspartners;
Het organiseren van een activiteit op het gebied van counter-narratives;
Het vergezellen van ambassademedewerkers tijdens bijeenkomsten en het bijwonen van briefings en lezingen en het leveren van een bijdrage aan de verslaggeving hiervan;
Het leveren van een bijdrage aan het uitbreiden en onderhouden van een voor de ambassade relevant netwerk;
Beknopte onderzoeken verrichten en rapportages verzorgen binnen het werkterrein van het Veiligheidscluster (waarbij ruimte is voor de specifieke interesses van de stagiair(e));
Het assisteren bij de beoordeling van subsidieaanvragen en het uitvoeren van projecten op het gebied van contra-terrorisme / CVE, en het organiseren van (publieksdiplomatieke) evenementen.

Daarnaast wordt de stagiair(e) ingezet voor diverse werkzaamheden m.b.t. de Defensieattaché. Denk hierbij aan het maken van regionale analyses, maar ook het verkrijgen en vergroten van strategisch inzicht in het veiligheids- en –defensiebeleid van de verschillende landen in de regio en het uitoefenen van invloed daarop.

Profile

Bij het Veiligheidscluster is een zelfstandige, enthousiaste, flexibele en actieve werkhouding een vereiste. Je moet onder hoge druk kunnen werken en snel kunnen schakelen.
Je beschikt over een academisch werk- en denkniveau en bent een goede teamspeler;
Je hebt een passie voor wat je doet en een goede dosis aan enthousiasme;
Affiniteit met en kennis van terrorisme (CT en CVE) en de Defensieorganisatie is een pré;
Affiniteit met en kennis van de Zuidoost-Aziatische regio is een pré;
Goede schriftelijke en communicatieve vaardigheden zijn essentieel. Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is vereist;
Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling (erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en bevindt je in de laatste fase van je academische opleiding;
Een relevante studierichting (bijv. Internationale Betrekkingen of studies gericht op Defensie, strategische vraagstukken en terrorisme) is vereist;
Je hebt niet eerder bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken of een vertegenwoordiging daarvan stage gelopen;
Je hebt de Nederlandse nationaliteit.

Wat bieden wij:
Een uitdagende en afwisselende stageplek waarbij kennis wordt gemaakt met – werkzaamheden van – zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie. Door de vele gebeurtenissen op veiligheidsgebied in de regio is de stage zeer actueel en krijg je inzicht in de rol van een (beleids- en beheers-)medewerker op de ambassade.
Daarnaast ontwikkel je competenties binnen de gebieden van netwerken, samenwerken, communicatie, schrijfvaardigheid en organisatie.

Voorwaarden en vergoedingen:
De werktijden van de stagiair(e) beslaan maximaal 36 uur per week. Meer informatie over voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Application Procedure

Geïnteresseerden worden verzocht uiterlijk 6 augustus 2017 (23:59) een motivatiebrief en CV (in het Nederlands) op te sturen naar arjen.vogel@minbuza.nl. Vermeld in je motivatiebrief in ieder geval wat je specialisaties en interesses zijn en de reden waarom je stage wilt lopen bij het Veiligheidscluster op de ambassade in Jakarta. Mocht je meer informatie willen voordat je solliciteert, dan kan je contact opnemen met Arjen Vogel via arjen.vogel@minbuza.nl.

Wij streven ernaar om sollicitanten binnen 14 dagen na de sluitingsdatum uitsluitsel te geven. Met geschikte kandidaten houden we selectiegesprekken via Skype. Wij nemen geen kandidaten in overweging die niet aan de gestelde stagevereisten voldoen. Voldoe je dus niet aan de hierboven genoemde eisen, dan is het niet zinvol om te solliciteren.

Desired Academic Background
Governance, Social and behavioural sciences, Media, arts, culture and history
Preference for bachelor or master student:
Master students
Starts:
October
Length:
6 maanden
Occupation:
Fulltime
Language:
Dutch
Compensation:
https://www.werkenvoorinternationaleorganisaties.nl/stages/stages-bij-buitenlandse-zaken/vergoedingen-voor-stages-bij-buitenlandse-zaken
Apply Before:
06/08/2017

Organization

Name:
Nederlandse ambassade in Jakarta
Additional:
Veiligheidscluster
Address
Jl. H.R. Rasuna Said Kav. S-3
12950 Jakarta
Website:
https://www.werkenvoorinternationaleorganisaties.nl/stages/overzicht-stages/stage-bij-het-veiligheidscluster-op-de-nederlandse-ambassade-in-jakarta-indonesie

Contact details

Name:
Arjen Vogel
Email:
arjen.vogel@minbuza.nl
Address
Jl. H.R. Rasuna Said Kav. S-3
12950 Jakarta
Telephone:
+62215248200