Stagiair(e) bij de Politieke Afdeling van de Nederlandse Ambassade te Parijs

De stagiair(e) volgt de politieke actualiteit in Frankrijk en draagt bij aan rapportages van de afdeling. Hij/zij verricht werkzaamheden op buitenlandpolitiek terrein afhankelijk van de actualiteit. Hij/zij houdt dagelijks de Franse en Nederlandse pers bij en maakt desgevraagd korte achtergrondanalyses voor medewerkers van de afdeling t.a.v. het gehele werkterrein van de PA. Hij/zij woont briefings en seminars bij en draagt zorg voor (interne) verslaglegging. Hij/zij draagt bij aan het voorbereiden, organiseren en tot uitvoering brengen van ambassade evenementen. Hij/zij dient snel te schakelen tussen de diverse dossiers (bijv. van Midden-Oosten tot Afrika en van mensenrechten tot veiligheidsbeleid). Gezien de breedte van het werkterrein van de Politieke Afdeling zal de stagiair(e) zich vaak met diverse dossiers tegelijkertijd dienen bezig te houden en dient daarbij snel te produceren.

De Nederlandse ambassade in Parijs is één van de grotere bilaterale ambassades en bevindt zich in hetzelfde gebouw als de Permanente Vertegenwoordiging bij UNESCO en de OESO. De Politieke Afdeling (PA) van de Nederlandse ambassade in Parijs rapporteert aan verschillende ministeries in Den Haag over relevante ontwikkelingen in Frankrijk op hoofdzakelijk buitenlandspolitiek terrein maar ook over de binnenlandse politiek. Daarnaast is de PA betrokken bij het organiseren van ambassade-evenementen.

Je staat bij aanvang van de stage ingeschreven voor een wetenschappelijke opleiding en over de volgende kennis en vaardigheden te beschikken:
- Een uitstekende beheersing in woord en geschrift van de Nederlandse taal.
- Een goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden in de Franse taal (minstens niveau C1). Je bent in staat om teksten in het Frans goed te begrijpen.
- Een aantoonbare goede kennis van en brede belangstelling voor internationale vraagstukken en affiniteit met de Franse politiek.
- Het vermogen je snel aan te passen aan een nieuwe werkomgeving.
- Zelfstandigheid, initiatief, enthousiasme en inzet.

Je bent bereid af te reizen naar Den Haag voor een sollicitatiegesprek. Wanneer je al in Frankrijk verblijft, kan het gesprek ook in Parijs plaatsvinden.

Je dient de Nederlandse nationaliteit te hebben en een opleiding te volgen aan een Nederlandse onderwijsinstelling (erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) of een daaraan gelijk te stellen Franse onderwijsinstelling. Conform het stagereglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt als voorwaarde gesteld dat je gedurende de gehele stageperiode als student staat ingeschreven aan een Nederlandse hogere onderwijsinstelling of een daaraan gelijk te stellen Franse onderwijsinstelling. Het is slechts éénmaal mogelijk stage te lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deadline sollicitatie: uiterlijk zondag 28 mei 2017.
Een aantal kandidaten wordt na de briefselectie uitgenodigd voor een (video) interview. Een mondelinge test van je kennis van het Frans maakt onderdeel uit van de procedure evenals een mogelijke schrijfopdracht. In een brief dien je je motivatie en een toelichting op je geschiktheid voor de stagevacature te geven. Daarnaast dien je een CV, een cijferlijst en naam en telefoonnummer van maximaal twee referenten alsmede een kopie van een schriftelijk product van eigen hand (bijvoorbeeld een werkstuk), bij voorkeur in het Nederlands, bij te voegen. Je kunt je sollicitatie (uitsluitend per email) richten aan:

Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden

T.a.v. Robert Zimmerman, Eerste Ambassadesecretaris Politieke Afdeling