Stage Eenheid Strategische Advisering, Ministerie van Buitenlandse Zaken

De Eenheid Strategische Advisering (ESA) is een enthousiaste eenheid die strategisch advies levert aan de gehele ambtelijke en politieke leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
ESA bestrijkt inhoudelijk alle terreinen van de organisatie en houdt zich daarom bezig met een breed scala aan onderwerpen zoals de Europese interne markt, (economische) veiligheid, Global Governance , de effecten van technologische ontwikkelingen voor het buitenlands beleid, de toekomst van ontwikkelingssamenwerking en de vraag hoe Nederlandse belangen het best behartigd kunnen worden in een multipolaire wereld.

Een van de belangrijkste taken van ESA is het signaleren van strategische trends en ontwikkelingen en het agenderen van nieuwe en/of overkoepelende thema’s voor beleid.
ESA onderhoudt daarvoor nauwe contacten met strategische denktanks in Nederland (zoals de AIV, Clingendael en het HCSS) en in het buitenland.
De kunst is echter om inzichten van buiten naar binnen te vertalen. Daarvoor zoekt ESA continu naar de beste methoden. ESA is daarom op zoek naar 2 stagiair(e)s die een brede buitenlandpolitieke belangstelling en affiniteit met strategische vraagstukken hebben.

Bij ESA werken momenteel 12 mensen en er is plaats voor 2 stagiair(e)s. Binnen het team gelden informele omgangsvormen, wordt humor, intelligentie en initiatief op prijs gesteld en krijg je ruimte om vorm te geven aan je eigen werkzaamheden en onderwerpen.
ESA is ingericht op 'Het Nieuwe Werken’, wat betekent dat er geen vaste werkplekken zijn en samenwerking tussen verschillende afdelingen en niveaus wordt aangemoedigd.

De ideale stagiair(e) voor ESA beschikt over:
Een zelfstandige werkhouding en bovengemiddelde analytische capaciteit;
Een brede belangstelling (inclusief buitenlandse politieke onderwerpen);
Aangezien stagiair(e)s ingezet kunnen worden op een breed scala aan onderwerpen, is een flexibele en actieve houding noodzakelijk alsmede een dosis durf;
Daarnaast is een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal vereist. Goede schriftelijke vaardigheden zijn essentieel;
Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling of een erkende buitenlandse onderwijsinstelling en je bevindt je in de laatste fase van je academische opleiding;
De stage is open voor studenten op WO-niveau. Een specifieke studierichting is niet vereist. Uiteraard moet de stage wel in het kader van de studie zijn.

Voor meer informatie over de stage kun je terecht bij Natasja van der Geest, plaatsvervangend hoofd, via natasja-vander.geest@minbuza.nl of 070-348 7509. Je kunt je sollicitatiebrief inclusief CV en cijferlijst tot uiterlijk 26 mei 2017 sturen naar ATLAS-STAGE@minbuza.nl . De gesprekken zullen in de eerste helft van juni plaatsvinden.

6 months
26/05/2017