Stagair Educatie bij Zaans Museum

Ben jij iemand die graag mensen enthousiast maakt voor musea? Heb je interesse in cultuureducatie en publieksparticipatie? Dan is deze stage iets voor jou!

Over het Zaans Museum
In het Zaans Museum op de Zaanse Schans maak je kennis met een wereldberoemd stukje Holland. Het Holland van de molens, de industrie, de groene houten huizen, maar ook van de koopmansgeest, het harde werken en de kenmerkende no-nonsens mentaliteit. Het verhaal, de cultuur en geschiedenis van Zaankanters staan centraal in het Zaans Museum.

In het hart van het museum bevindt zich de Verkade Experience; een fabriek uit de vroege 20e eeuw waar de authentieke machines van Verkade nog volop draaien. Het beroemde Czaar Peterhuisje in het centrum van Zaandam is tevens onderdeel van het museum. Aan het eind van dit jaar volgt een museumdependance op het Hembrugterrein (over de wapen- en munitiefabriek die tot 2003 op het terrein in het hart van de Stelling van Amsterdam gevestigd was).

Over de afdeling Presentatie & Educatie
De afdeling Presentatie & Educatie bestaat uit drie vaste medewerkers plus een vaste pool van gidsen en (vrijwillige) museumdocenten die gezamenlijk zorg dragen voor de ontwikkeling en uitvoering van tentoonstellingen, evenementen, educatieve programma’s en (burger)participatieprojecten. De afdeling is tevens verantwoordelijk voor de training en aankleding van de vrijwilligers (deels in streekdracht) op de diverse museumlocaties.

Werkzaamheden
• Ondersteuning van de afdeling presentatie & educatie bij alle voorkomende werkzaamheden
• Contact onderhouden met scholen en museumdocenten
• Het voorbereiden van trainingen voor onze vrijwilligers
• (Deel)onderzoek doen ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe educatieve programma’s en producten
• Ontwikkeling van een evaluatiekaart voor leerlingen
• Educatieve activiteiten in de schoolvakanties opzetten en uitvoeren

• Je hebt affiniteit met de geschiedenis van de Zaansteek
• Je hebt affiniteit met cultuureducatie
• Je bent in de eindfase van je studie en volgt een relevante HBO of WO-opleiding
• Je bent sociaal en kunt goed samenwerken
• Je hebt bij voorkeur enige ervaring in het begeleiden van groepen kinderen en jongeren

Wat bieden wij?
• Een stage voor 3 tot 4 dagen per week, voor een periode van 6 maanden
• Een stagevergoeding
• Een interessante, afwisselende en inspirerende werkomgeving
• Veel ruimte voor eigen initiatief
• Begeleiding door de medewerker educatie

Geïnteresseerd?
Solliciteren op deze vacature kan door je motivatie en CV te sturen naar Inge Koehl sollicitaties@zaansmuseum.nl. Sluitingsdatum voor de vacature is 14 juli. Voor meer informatie over de functie kun je terecht bij Janneke Francissen, medewerker educatie: j.francissen@zaansmuseum.nl (0)75 681 00 00.

Media, arts, culture and history, Education
Master students
6 maanden